Molatek Elektronik Kart Tamiri ve Bilişim Hizmetleri WhatsApp_Logo_1
Molatek Elektronik Kart Tamiri ve Bilişim Hizmetleri WhatsApp_Logo_1

Elektronik Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?

Elektronik kart tamiri, elektronik sektörünün önemli disiplinlerinden bir tanesidir ve elektronik sektöründeki bir çok alt daldan daha zordur. Bir çok elektronik sistemin kartlarını üretici firmaları dahi işin zorluğu ve ekonomik sebeplerden dolayı tamir etmek istemez veya edemez. Müşterilerine arıza durumunda yeni kart teklifinde bulunurlar.

Bazen bir elektronik kartın fiyatı sistemin yenisinin fiyatı ile neredeyse aynı olmaktadır. Bu sebeple elektronik kart tamiri sektörü gelişmeye ve yeni teknolojilere ayak uydurmaya başlamıştır. Her geçen yıl ülkemizde de bu alanda yetişmiş eleman sayısı artmakta buna bağlı olarak farklı test metotları ve bu alana yönelik cihazlar geliştirilmektedir.

Elektronik kart tamiri zor olduğu kadar bazı durumlarda handikaplı bir iştir. Özellikle elektronik arıza tespiti‘nin, tespit sonrası onarımın ve tamir edilen kartın fonksiyon testlerinin profesyonel ellerde yapılmadığı durumlarda arızanın tekrarlama ya da farklı bir noktadan patlak vermesi olasılığı mevcuttur. Bu yüzden elektronik kart tamirinde en önemli husus arızanın tespitinin noktasal olarak doğru yapılmasıdır. Devre kartı üzerinde ne kadar az parça sökülüp takılırsa orijinallik o derece korunmuş ve elektronik kart havya ile ısıtmanın yıprandırıcı etkisine maruz bırakılmamış olacaktır.

Elektronikte Etkin arıza tespiti yapabilmek için zihninizde canlanan klasik televizyon tamircisi profilinin dışına çıkmanız ve fark yaratmanız gerekiyor. Profesyonel bir atölye ortamı hazırlanması, arıza tespiti için gerekli olmazsa olmaz cihazların edinilmesi , gelişen teknolojinin yakından takip edilmesi ve sabırlı olmanız gerekiyor. Bazen bir elektronik kartın tamiri için günlerce uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Bir önemli noktada tamir edilecek olan elektronik kartın kullanıldığı sistemi ve çalışma mantığını bilmek veya öğrenmektir. Sistemin bütünü hakkında yeterli bilgi sahibi olunması elektronik kartın tamirinde başarı oranınızı arttıracaktır ve muhtemelen daha kısa sürede sonuca ulaşacaksınız.

Bir sistem hakkında hiçbir bilginiz olmasa dahi size tamir için gelen bir elektronik kartı belli bir disiplin içerisinde incelemeye tabi tutarsanız başarıya ulaşma şansınız vardır. Nihayetinde tüm elektronik devrelerde kullanılan yarı iletkenler ve analog malzemeler benzerdir ve bunların gerek devre üzerinde gerek devre dışında arızalı olup olmadıklarını anlamanın çeşitli yöntemleri var.

Devre Kartı Üzerinde Arıza Tespit İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Multimetre ; Multimetrenin diyot ölçüm kademesi ile dijital ve analog malzemelerin kendi bağlantı pinlerinde veya toprak hattı ile +VCC arasında kısa devre kontrolu yapmak veya belli durumlarda malzemenin değerini ölçmek için multimetre kullanmamız gerekmektedir. Özellikle diyot, transistör ve mosfet ölçümlerinde multimetre büyük kolaylık sağlamaktadır.

LCRMetre (Endüktans, kapasite ve direnç ölçer) ; Kapasite, direnç ve bobin ölçümü gibi belli ölçümlerde multimetrenin ölçüm aralığı çok düşüktür. Bu durumda Multimetre ile sağlıklı ölçüm yapamayacağımız için LCR (Bobin, kondansatör ve direnç) metre kullanmamız gerekmektedir.

VI Tester ; Multimetrenin diyot ölçüm kademesinde çeşitli voltaj değerlerini görerek yaptığımız kontrolu, VI Tester cihazını kullanarak grafiksel bir ekranda malzemelerin karakteristik eğrilerini görerek yapıyoruz. Multimetre kullanımına göre daha hızlı ve daha etkili bir kontrol yöntemi olduğunu belirtmekte fayda var.VI Tester cihazları yerli üretim olarak da iç piyasada çeşitli tip ve özelliklerde bulunabilmektedir. Yabancı benzerlerinden özellikleri bakımından eksiği olmamakla birlikte fiyat avantajı sağlamaktadırlar.

Osiloskop : Arıza tespiti için Multimetre ve VI tester kullanarak devrede enerji yokken bir takım kontroller yapabiliyoruz. Osiloskop ile ise devre çalışırken yani enerjili durumdayken sinyal ve frekansları gözlemleyerek arıza tespiti yapabiliyoruz. Devrede belli test noktaları belirlenip bu noktalarda gözlemlenmesi gereken sinyaller ve dalga şekilleri ya da frekans değeri bilinirse osiloskop ile sinyalin bozulduğu ya da kesildiği, frekansın dengesiz bir şekilde düşüp yükseldiği noktayı tespit edebiliriz.

IC Tester : Analog ve Dijital entegre test cihazları ile çok bacaklı entegrelerin, diyot ve transistör gibi malzemelerin sağlamlık kontrolunu hızlıca yapabilmekteyiz.

Programlayıcı : Devre üzerindeki programlı yani üzerinde fabrika verisi yüklü bulunan mikrodenetleyici ve eprom gibi yapıların malzemeye özel veya Universal tipte olan programlayıcılar ile sağlamlık kontrolü ve gerektiğinde yeniden programlanması yapılabilmektedir. Programlayıcıların malzemeye özel olanları Universal olanlara kıyasla daha ucuz olmaktadır.

Bunların dışında çalışma masanızın üzerinde; Büyüteç kamera (veya dijital mikroskop), kart tutucu, kaliteli bir havya seti, lehim kimyasalları ve akrobat lamba olması gerektiğini de belirtmeden konuyu kapatmayalım.